Kerststal kopen? Onze 10 favorieten.

Kerst is voor veel mensen een van de meest geliefde feestdagen van het jaar. Het brengt warmte, vreugde en een gevoel van samenzijn met zich mee. Een van de meest herkenbare symbolen van Kerst is de kerststal. Deze traditionele weergave van de geboorte van Jezus Christus speelt een centrale rol in de viering van het kerstseizoen.

Een kerststal plaats je meestal onder de kerstboom. Er zijn verschillende mooie kerststallen te vinden. Van een traditionele kerststal tot een strak design óf een speciaal voor kinderen. In dit artikel zetten we de verschillende soorten op een rij en laten we onze top 10 zien.

10x de mooiste kerststal van 2023

Bekijk hieronder enkele van onze favoriete kerststallen van 2023. We hebben een mix gemaakt van verschillende soorten. Deze selectie is gemaakt op basis van populariteit, originaliteit, reviews van eerdere kopers en prijs.

Kerststal kopen? Onze 3 favorieten

Van bovenstaande lijst kerststallen zetten we onze 3 favorieten voor je onder elkaar. Deze zijn gekozen op basis van looks, prijs/kwaliteit en reviews van eerdere klanten.

kerststal kopen
kerststal kopen

Klassieke verlichte kerststal

De nummer 1 kerststal in onze top 3 is de Klassieke verlichte kerststal. Deze krijgt een 5 van de 5 sterren en heeft meer dan 13 reviews. We hebben de belangrijkste punten op basis van deze productinformatie op een rij gezet.

 • Een kerststal met 8 figuren 
 • Verlichting aan de binnenzijde achter een soort van glas in lood raampjes
 • Werkt op 2 x AA penlite batterijen (niet bijgesloten )
 • Batterijhouder is geplaatst aan zijkant
 • Mooi beschilderde porseleinen beeldjes , o.a. : Maria , Jezus in de kribbe

Reviews van anderen
Lees hier enkele ervaringen van andere kopers

kerststal kopen
kerststal kopen

Dick Bruna Houten Kerststal

De nummer 2 kerststal in onze top 3 is de Dick Bruna houten kerststal. Hij krijgt een 4,7 van de 5 sterren en heeft meer dan 30 reviews. We hebben de belangrijkste punten op basis van deze productinformatie op een rij gezet.

 • Hoort bij het kerstboek
 • Mag mee gespeeld worden
 • Met 14 kerstfiguren
 • Houten figuren
 • Voor kids

Reviews van anderen
Lees hier enkele ervaringen van andere kopers.

Haba Kerststal

De nummer 3 kerststal in onze top 3 is de Haba kerststal. Deze krijgt een 5 van de 5 sterren en heeft meer dan 7 reviews. We hebben de belangrijkste punten op basis van deze productinformatie op een rij gezet.

 • Handgemaakt
 • Moderne figuren
 • 11 houten figuren
 • Beukenhout

Reviews van anderen
Lees hier enkele reviews van eerdere kopers.

Waar komt de kerststal vandaan?

Leuk, zo’n kerststal onder je boom. Maar wat is nu precies de oorsprong van de kerststal? De kerststal, ook wel bekend als een kerstkribbe, heeft zijn oorsprong in de christelijke traditie en is ontstaan in de 13e eeuw. Het wordt toegeschreven aan de heilige Franciscus van Assisi, een Italiaanse monnik die wordt vereerd om zijn liefde voor de natuur en zijn toewijding aan de armen. Het verhaal gaat dat Franciscus tijdens een reis naar Bethlehem in 1223 de inspiratie kreeg om een levende voorstelling van de geboorte van Jezus te creëren om de betekenis van Kerst te illustreren.

De eerste kerststal die Franciscus maakte, was een levende voorstelling met echte mensen en dieren in een grot in Greccio, Italië. Het idee verspreidde zich snel over Europa, en al snel begonnen mensen miniaturen van de kerststal te maken voor thuisgebruik. De kerststal werd een manier om het kerstverhaal visueel en tastbaar te maken voor gelovigen en diende als een herinnering aan de nederige geboorte van Jezus in een stal in Bethlehem.

kerststal kopen

De traditionele figuren in een kerststal

Een kerststal bestaat meestal uit verschillende figuren die samen de scène van de geboorte van Jezus uitbeelden. Hoewel de specifieke figuren enigszins kunnen variëren, zijn er enkele essentiële personages die in bijna elke kerststal te vinden zijn. Deze figuren vertegenwoordigen allemaal verschillende aspecten van het kerstverhaal en dragen bij aan de algehele betekenis en symboliek van de kerststal.

Jozef

Jozef, de pleegvader van Jezus, staat meestal aan de zijde van Maria en kijkt liefdevol naar het pasgeboren kind.

Maria

Maria, de moeder van Jezus, staat vaak naast de kribbe, waarin het kindje Jezus ligt.

Jezus

Het centrale figuur in de kerststal is natuurlijk het kindje Jezus, meestal afgebeeld liggend in een kribbe of een voederbak.

Herders

De herders zijn getuigen van de geboorte van Jezus en worden vaak afgebeeld met hun schapen. Ze vertegenwoordigen eenvoud en nederigheid.

Drie wijzen of koningen

 De drie wijzen, ook bekend als de drie koningen, brengen geschenken aan Jezus en symboliseren de erkenning van zijn goddelijke aard.

Engelen

Engelen spelen vaak een rol in kerststallen, soms zwevend boven de scène om de vreugdevolle boodschap van de geboorte van Jezus te verkondigen.

Dieren

Dieren, zoals ezels en ossen, worden vaak toegevoegd om de stalomgeving levendiger te maken.

Soorten kerststallen

Er zijn verschillende soorten kerststallen die over de hele wereld te vinden zijn, en ze variëren in stijl en materialen. Het type kerststal dat mensen kiezen, kan sterk afhankelijk zijn van hun culturele achtergrond, persoonlijke smaak en beschikbare middelen. Het belangrijkste is dat de kerststal de betekenis van Kerst en de geboorte van Jezus op een zinvolle manier symboliseert. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten kerststallen. 

kerststal kopen

Traditionele kerststal kopen?

Dit is de meest voorkomende vorm van kerststal en omvat alle hierboven genoemde figuren. Ze zijn vaak gemaakt van hout, keramiek of zelfs plastic en kunnen in verschillende maten worden gevonden, van kleine tafeldecoraties tot levensgrote displays voor kerken en openbare plaatsen.

kerststal kopen

Kerststal uit de Provence (Santons)

Deze kerststaltraditie komt uit de Provence-regio van Frankrijk en staat bekend om zijn unieke kleurrijke klei-figuren, genaamd “santons.” Naast de gebruikelijke figuren kunnen santons ook lokale ambachtslieden, boeren en andere personages uit het dagelijks leven bevatten.

kerststal kopen

Navidad Andina

In sommige Zuid-Amerikaanse landen, zoals Peru en Bolivia, worden kerststallen gemaakt in de Andes-stijl. Deze kerststallen bevatten vaak elementen uit de lokale cultuur, zoals traditionele kleding en architectuur.

kerststal kopen

Oriëntaalse kerststal

In landen met een sterke oosterse invloed, zoals India of de Filippijnen, kunnen kerststallen de stijl en architectuur van het Midden-Oosten weergeven. Ze benadrukken vaak de exotische aspecten van het verhaal van de wijzen uit het Oosten.

kerststal kopen

Moderne en artistieke kerststal

Sommige kunstenaars en ambachtslieden creëren moderne of artistieke interpretaties van de kerststal, waarbij ze traditionele figuren op een unieke manier vormgeven en verschillende materialen en technieken gebruiken.

Kerststal kopen? Hier moet je op letten!

kerststal kopen

Wanneer je een kerststal gaat kopen, kun je letten op verschillende factoren om zo tot de beste koop te komen. We hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

Materiaal Er zijn verschillende soorten kerststallen te vinden. De meeste zijn gemaakt van een harde kunststof, maar ook veel kerststallen zijn van hout.


Afmeting Omdat een kerststal vaak onder de kerstboom wordt gezet, zijn deze niet heel groot qua formaat. Ga je de kerststal ergens anders in huis plaatsen waar er meer ruimte is, dan zijn er ook voldoende kerststallen te vinden van groter formaat.


Stijl Van traditionele en in detail geschilderde stal met figuren tot een minimalistisch en abstracte kerststal. Er is voor iedere stijl wel een kerststal te vinden.


Prijs De prijs van een kerststal variëert van €10 tot wel €200. Voor ieder budget is er dus wel een kerststal.

De betekenis van een kerststal

De kerststal is niet alleen een visuele representatie van het kerstverhaal, maar het draagt ook diepgaande symboliek en spirituele betekenis met zich mee. Hier zijn enkele van de belangrijkste symbolische elementen van de kerststal:

 • Nederigheid: De eenvoudige omgeving van de stal en de aanwezigheid van arme herders benadrukken de nederigheid van Jezus’ geboorte en herinneren ons eraan dat God mens werd in de meest bescheiden omstandigheden.
 • Licht en duisternis: De komst van Jezus wordt vaak geassocieerd met het brengen van licht in de duisternis. De ster boven de stal en het licht dat van Jezus uitstraalt, symboliseren hoop en verlossing.
 • Geschenken en aanbidding: De geschenken van de wijzen vertegenwoordigen de erkenning van Jezus als de koning en de Messias. Ze herinneren ons eraan om onze beste gaven aan God te offeren.
 • Samenzijn en gemeenschap: De kerststal brengt vaak mensen en dieren samen in vrede en harmonie, wat de boodschap van liefde en eenheid benadrukt.
 • De belofte van redding: De geboorte van Jezus in de kerststal markeert het begin van de christelijke reddingsgeschiedenis en herinnert ons eraan dat God zijn Zoon zond om de wereld te redden.

Conclusie: kerststal kopen?

De kerststal is een prachtige traditie die de diepe betekenis van Kerst viert en het verhaal van Jezus’ geboorte tot leven brengt. Het is een symbool van nederigheid, liefde, en de belofte van verlossing. Of je nu een traditionele kerststal hebt of een unieke, cultureel geïnspireerde versie, het belangrijkste is dat het je eraan herinnert om de ware betekenis van Kerst te koesteren en te delen in de geest van vreugde en liefde voor je medemens. Deze eeuwenoude traditie blijft een krachtige manier om de boodschap van Kerst levend te houden en door te geven aan toekomstige generaties.

Als het goed is heb je genoeg inspiratie om een kerststal te kopen! Heb je nog een vraag? Stel deze hieronder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.